top of page
  • Yazarın fotoÄŸrafıYusuf Sitil

Kedi ve Köpekler Çikolata (Metilksantin) Zehirlenmesi

Günlük hayatta tükettiğimiz üzüm, soğan sarımsak gibi birçok gıda can dostlarımız için zararlı olabiliyor. Hem kedilerde hem de köpeklerde zehirlenmeye sebep olan çikolata da bunlardan biri. Bu yazımızda sevimli dostlarımızın çikolata yemelerinden sonra görülecek bulguları ve yapılması gerekenleri ele aldık.


Her ne kadar konu başlığında sadece çikolatadan bahsetmiş olsak da zehirlenmeye asıl neden olan çikolatanın içinde bulunan metilksantin alkaloidleri kahve, kakao çekirdekleri, soda, gazlı içecekler ve çayda da bulunur. Yani bu maddelerin fazla alınması da zehirlenmeye neden olabilir. Dediğimiz gibi çikolata zehirlenmesi hem kedi hem de köpekte görülse de daha çok köpeklerde yaygındır. Özellikle küçük ırk köpeklerde vücut ağırlıklarının az olması nedeniyle çikolatanın çok az tüketilmesi bile sorunlara neden olabilmektedir. Yavru ve genç köpekler fazla miktarda alışılmadık gıda tükettikleri için daha fazla risk altındadırlar.


Peki zehirlenme durumun da dostlarımızda neler görürüz, semptomlar nelerdir ?

. Kusma

. Ä°shal

. Hızlı kalp atımı (Taşikardi)

. Yüksek ateş

. Aşırı aktivite ve aşırı refleks

. Nöbetler

. Hızlı solunum

. Sık idrar ve aşırı susama

. Göz bebeklerinin büyümesi (Midriyazis)

. İleri belirtiler kalp yetmezliği, koma, morarma ve ölüm

. Ölüm madde alındıktan 12-48 saat sonra görülebilir.

Kusma ve ishal genellikle ilk görülen bulgulardır ve gıdanın alımından 2-4 saat sonra görülürler. Gerginlik, telaş ve nöbetler de ilk görülen semptomlardandır. Bunları gördüğünüz zaman, ve tabiki de parçalanmış çikolata paketleri gördüğünüz zaman çikolata zehirlenmesinden şüphelenmelisiniz.


Peki hayvanınızın çikolatadan zehirlendiğini düşündüğünüz zaman yapmanız gerekenler nelerdir ? Öncelikle sizin sakin kalmanız gerekmekte. Dostunuz serin ve sakin bir yere alıp biran önce en yakın veteriner kliniğine götürmelisiniz.

Maalesef çikolata zehirlenmesinin spesifik bir antidotu, panzehiri yok. Eğer gıda alımının üstünden 2-4 saatten fazla geçmediyse kusturma başarılı olabilir. Bu saatten sonra mide yıkaması yapılabilir. Nöbetler ve yüksek ateş kontrol altına alınır. Dehidrasyonu önlemek için serumlar verilebilir ve çikolatanın geri emilimini azaltmak amacıyla idrar sondası takılabilir. Tedavi boyunca aktif kömür verilebilir. Çikolata vücutta uzun bir süre kaldığı için zehirlenme durumunda tedavi süreci de uzun sürmektedir. Tedavi sürecince veterineriniz gerekli gördüğü şekilde tedaviyi yönlendirecektir.



Tabi ki de en iyisi bu sorunları yaşamamak için gerekli önlemleri almaktır. Meraklı dostlarımızı mutfaktan uzak tutmak, çikolatamızı da onların ulaşabileceği yerlerde bırakmamak korunmanın en etkili yollarıdır.




21 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page