top of page
  • Yazarın fotoÄŸrafıTayyib Bilgin

Kedilerde Aşı ve Uygulama Takvimi

Bu yazımda sizlere kedi evlatlarımıza yapılması gerekli veya tercihe bağlı uygulama ve aşılardan bahsedeceğim.


Yavru sarı kedi

Kedim Neden Aşı Olmalı?


Bizler gibi kedi dostlarımız da hayatlarına sağlıklı devam etmesi için aşılara ihtiyaç duyarlar. Bu aşılar sayesinde kedi dostlarımız onları tehdit eden ve ölümcül olan birçok yaygın virüse karşı yapay bağışıklık kazanır. Ayrıca bu aşıların önlediği virüslerin bazılarının tedavi süreçleri oldukça masraflı olup bazılarının ise tedavisi mümkün değildir. Bu nedenle evlatlarınızın aşılarını düzenli bir şekilde aksatmadan yapmalısınız.


Kedim Hangi Aşıları ve Uygulamaları Olmalı?


İç ve Dış Parazit Uygulamaları:

Kedi evlatlarımıza 6 haftalık ’tan (1,5 aylık yaşta) itibaren her 2-3 ayda bir olmak üzere iç ve dış parazit uygulamalarını yaptırmalıyız.

İç Parazit Uygulaması:

Sindirim kanalları, dolaşım ve solunum sistemlerinde yaşayan parazitlere karşı yapılan uygulamalara verilen genel addır. Hap damla veya enjeksiyon olarak uygulanabilir. İnsana bulaşabilir (Zoonotik).


Dış Parazit Uygulaması:

Deri yüzeyinde deri içinde veya kıllarda yaşayan parazitlere karşı yapılan uygulamaya verilen genel addır. Hap damla veya enjeksiyon olarak uygulanabilir. İnsana bulaşabilir (Zoonotik).


  • Aşıları ve uygulamaları zamanında yaptırmak kedinizin saÄŸlığın bozulmasını ve gelecekte yaÅŸanabilecek tedavi maliyetlerinin önüne geçmenizi saÄŸlar.

Karma, kuduz,lösemi bağışıklık aşısı

Karma Aşıları:

Adından da anlaşılabileceği gibi içerisinde birden fazla virüse karşı etkili bağışıklık sağlayıcı ajanlar bulunur. Karma aşıları Feline Parvo Virüs, Feline HerpesVirus, Feline Calici, Virüslerine karşı bağışıklık oluştururlar. 8 haftalık (2 aylık) yaştan itibaren 21 gün süre aralığı ile 2 doz uygulanır. Her yıl tek doz tekrarı yapılır.


Feline Parvo Virüs (Kedi Panlökopenisi):

Oldukça ölümcül ve bulaşıcı olan virüs 8 haftalıktan küçük olan veya tedavi görmeyen kedilerde %90 oranında ölüme yol açabilir. İnsanlara bulaşmaz.


Feline HerpesVirus (Rhinotracheitis):

Kedilerde üst solunum yollarından kaynaklı hırıltılı solum öksürük, kilo kaybı ve gözlerde oluşan çapaklarla kendini belli eden bulaşıcı viral bir hastalıktır. İnsanlara bulaşmaz.


Feline Calici Virüs:

Özellikle ağız içinde ülserasyonlara yol açan ve dokunma yolu ile bulaşan bir virüstür. Eklemlere yerleşip topallığa yol açabilir. Tedavi sonrasında kediler kronik taşıyıcı olarak kalabilirler.

Aşıları ve uygulamaları zamanında yaptırmak kedinizin sağlığın bozulmasını ve gelecekte yaşanabilecek tedavi maliyetlerinin önüne geçmenizi sağlar.




Kedi Lösemi Aşıları:

Kedilerde görülen kan kanserine yol açan ve oldukça ölümcül bir viral bir hastalıktır. Hastalığa yakalanan kediler tedavi sürecini başarılı bir şekilde atlatsalar da asemptomatik taşıyıcı olarak kalabilirler. 10 haftalıkken 21 gün arayla 2 doz olarak uygulanır. Her yıl tek doz tekrarı yapılır. Hastalığa yakalanmadan aşı ile önlem almak hem evladınız için ağrılı bir süreci önleyecek hem de mali açıdan çok daha hesaplı olacaktır.



Kuduz Aşısı:

Viral ve insanlara bulaşabilen sinirsel bir hastalığa yol açan Rabies virüsünü önlemek için yapılan aşı uygulamasıdır. 3 aylıktan küçük kedilere uygulanmaz. Tek doz olarak uygulanır. Her yıl doz tekrarı yapılır.




Mantar Aşısı:

Kedilerde görülen Ringworm’a neden olan Microsporium canis'in önlenmesinde veya tedavisinde de kullanılan bir aşı uygulamasıdır. Koruyucu olarak uygulanırsa tek tedavi amaçlı kullanımda 2 doz olarak uygulanır.



Feline Immunodeficiency Virüs (Kedi AIDS):

Kedilerde görülen insanlarda AIDS’e benzeyen FIV hastalığına karşı uygulanan aşıdır. Ağır ve birçok sistemi etkileyen bağışıklık sistemi hastalığıdır. 13 haftalıkken tek doz olarak uygulanır.



Bağışıklık Güçlendirici Aşılar:

Non-spesifik bağışıklık sistemini uyararak enfeksiyon/stres kaynaklı hastalık veya durum bozukluğunun önlenmesine yardımcı olur. Genelde tek doz olarak uygulanır. Tek doz olarak veya çift doz olarak uygulanabilir.



 

İleri okumalar için: Merckvetmaunal.com

47 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page