top of page
  • Yazarın fotoğrafıTayyib Bilgin

Kedi Köpekler ve Gelinciklerde Mikroçip İşlemi Nedir?

Bu yazımda sizlere mikroçip takma konusunda aklınıza gelebilecek pek çok sorununun yanıtını vermeye çalıştım.




Mikroçip nedir?

Pet mikroçipi hayvanları kayıt altına alımı kolaylaştıran bir sistemdir. Esasında bir pirinç tanesi kadar olan elektronik fakat pile veya şarj edilmeye ihtiyaç duymayan içerisinde 15 haneli eşsiz seri kodu olan bir aygıttır.


Nasıl uygulanır?

Mikroçip kalın uçlu özel bir enjektör yardımı ile scapula(kürek) kemikleri arasına gelecek şekilde deri altı olarak uygulanır.


Mikroçipleme Ağrılı Bir İşlem Midir?

Mikroçip enjektörü normal enjektörlerden çok daha kalın olduğu için enjeksiyon işlemi biraz daha sancılı olabilir ancak enjeksiyon işlemi çok hızlı bir şekilde gerçekleştiği için acı çok kısa süreli olacaktır.


Evcil Hayvanlara Mikroçip Takılması İşlemi Nerelerde Yapılır?

Evcil dostlarımıza mikroçipleme işlemi sadece veteriner kliniklerinde yapılmaktadır.



Mikroçip Uygulaması Ne Zaman Yapılmalıdır?

Mikroçip uygulaması 8 haftalıktan büyük hayvanlarda veteriner hekiminizin sakınca görmediği durumlarda uygulanabilir.


Evcil Hayvan İçin Mikroçip Zorunlu Mu?


“Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) arasında kedi, köpek ve gelinciklerin hareketlerinin takibi ve başta kuduz hastalığı olmak üzere hayvan hastalıkları ile daha etkin mücadele etmek amacıyla bu hayvanların kimliklendirilerek, elektronik ortamda kayıt altına alınması amacıyla protokol imzalandı.


İmzalanan bu protokole göre köpeklere 2021 yılı sonuna kadar, kedi ve gelinciklere (ferret) ise 2022 yılının sonuna kadar mikroçip ile kimliklendirme işleminin yapılması gerekiyor. Yapılmaması durumunda hayvan eşlikçisine cezai işlem uygulanacak.


Mikroçip Uygulaması Fiyatları?

Fiyatlar yerleşim yerlerinde farklılık göstermekle birlikte aynı yerleşim içerisindeki, farklı veteriner şubelerinde de değişiklik gösterebilir. Ortalama olarak bir fiyat vermek gerekirse 75-225 TL arasında değişkenlik göstermekte.


Mikroçip Ne Kadar Süre Dayanır?

Mikroçipler vücut içerisinde uzun süre dayanmaları için tasarlanırlar yaklaşık olarak ömürleri 20 yılın üzerindedir.


Mikroçip Taramasını Kimler Yapar?

Mikroçip ISO 11784-11785 standartlarını taşıdığı için bu standartlara uygun olan el terminalleri ile veterinerler tarafından okunabilir.


Mikroçip ve GPS Farkı Nedir?

  • Mikroçip pile gereksinim duymadan çalışan ve içerisinde sadece 15 haneli eşsiz sayı dizilimi barından biyo-uyumluluğu yüksek bir radyo devresidir. Canlı konum bilgisini paylaşamaz.

  • GPS (Global Positioning System), ABD hükümetine ait ve ABD Uzay Kuvvetleri tarafından yönetilen uydu tabanlı radyonavigasyon sistemidir. Sistem batarya veya sürekli elektrik kaynağına ihtiyaç duyar. GPS olduğu yerin konumunu canlı olarak paylaşır.


 

İleri Okumalar İçin:

99 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page